Friday, December 25, 2009

Berilah nasihat

Waktu rehat telah bermula setelah sejam setengah kelas yang sarat dengan ilmu. Alhamdulillah, moga segala pelajaran tadi dapat memenuhi keperluan aqal kepada ilmu. Di bahagian luar, para pelajar memenuhi serata kawasan tersebut. Riuh rendah dan galak dengan ketawa di sana sini. Senario yang biasa berlaku pada waktu rehat di 'UKM' ini.

Angin dingin musim sejuk yang bertiup sangat nyilu rasanya. Saya mencari2 tempat kosong untuk berehat. Apabila mendapati ada satu bangku yang kosong dan agak terlindung dari angin, saya pun mengambil tempat di situ. Sedang asyik duduk melayan kesejukan udara pagi tersebut seorang sahabat sekelas datang menyapa ingin duduk sekali. Kami bersembang2 santai. Sedikit sebanyak berkisar mengenai isi pembelajaran sebentar tadi. Banyak perkara yang terlepas pandang semasa belajar dapat difahami dengan lebih baik hasil perbincangan kami. Alhamdulillah, di sini ramai sahabat2 yang sangat baik dan prihatin antara satu sama lain.

Perbualan yang tadinya menjurus kepada aspek pembelajaran sedikit demi sedikit berubah arah kepada perbincangan berkenaan aspek diri yang lebih bersifat peribadi pula. Meneruskan proses 'ta'ruf' yang tidak ada titik noktahnya. Sembang2 ta'ruf kemudian menjurus pada luahan rasa. Pelbagai perkara diluahkan khususnya dengan amal diri. Sedang asyik mendengar luahan hatinya dan cuba menjadi pendengar yang baik, tiba2 dia meminta saya memberinya nasihat waktu itu juga. Terkelu saya dibuatnya. Nasihat waktu ni juga?? Mampukah saya memberinya nasihat yang benar2 berguna pada waktu dirinya dahagakan nasihat seorang sahabat??

++++++++++++++++

Banyak perkara yang bermain di fikiran kerana banyak perkara berlaku di luar dugaan kita dan berlaku secara mengejut tanpa disangka2. Kita seharusnya sentiasa bersedia untuk menghadapi perkara seumpama ini. Seperti kata orang 'back up plan' perlu sentiasa disediakan.

Dalam '10 muwassofat muslim' juga ada dinukilkan bahawa salah satu daripada ciri2 seorang muslim yang ideal adalah bermanfaat kepada orang lain. Ciri ini meluas maksud dan praktikalnya. Cuma salah satu yang saya nak sebutkan di sini ialah menasihati sahabat di kala dia memerlukan nasihat kita.

Selain itu, nasihat ini adalah salah satu daripada 6 hak ukhuwwah yang kita perlu tunaikan sebagai seorang yang bergelar muslim.

“Hak seorang muslim atas muslim ada enam, yaitu jika bertemu maka ucapkanlah salam, jika diundang maka penuhilah, jika ia meminta nasihatmu maka nasihatilah jika ia bersin lalu mengucapkan “Alhamdulillah” maka do’akanlah dengan “Yarhamkallah”, jika ia sakit jenguklah ia, dan jika ia meninggal hantarkanlah (kekubur).” (HR. Muslim)

Rasailah dalam diri bahawa sahabat kita adalah saudara dan kerabat kita. Kesusahan dia adalah kesusahan kita. Perkara ini perlu di ambil berat dan diaplikasikan dalam kehidupan seharian.

“Bandingan mukmin terhadap mukmin yang lain seperti binaan yang memperkuat satu sama lain”
(HR Bukhari Muslim)

Bila kita merasai sahabat kita ibarat kerabat atau adik beradik kita, pastinya kita sayang padanya dan inginkan kebaikan baginya melalui nasihat yang kita berikan.

Abu Hurairah ra telah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:” Terdapat 7 golongan yang akan mendapat lindungan arasyNya pada hari yang tiada lindungan melainkan lindungan daripadaNya. Pemimpin yand adil; pemuda yang masanya dihabiskan untuk beribadah kepada Allah SWT; seseorang yang hatinya terpaut pada masjid; 2 lelaki yang berkasih sayang dan bertemu dan berpisah kerana Allah SWT; lelaki yang digoda oleh perempuan cantik dan berpengaruh untuk melakukan maksiat tetapi dia menolak dengan mengatakan Aku Takutkan Allah; seseorang yang bersedekah dan menyembunyikannya sehinggakan tangan kanannya tidak mengetahui apa yang diberikan oleh tangan kirinya; dan seseorang yang mengingati Allah ketika bersendirian sehinggakan mengalir air matanya kerana Allah SWT.”
(HR Muslim)

Mampukah kita menyahut seruan hadis2 tersebut? Mampukah kita memberi nasihat yang baik pada sahabat kita atau kita akan terkelu tanpa sebarang bicara? Lalu membiarkan dia terjerumus dan terleka lebih jauh dan lebih jauh?Tidak mampu untuk menasihati?
Ada beberapa perkara yang sangat penting untuk diatasi agar kita bersedia dan mampu memberi nasihat yang baik :

1- rasa 'inferior' dengannya sebab dia lebih baik, lebih pandai dan lebih dalam banyak perkara. Jadi, ikhlaskan niat kita dan perasaan 'inferior' perlu dibuang dari dalam diri. Perasaan kita tidak sehebat dia dlm pelajaran dan yang seangkutan dengannya perlu dibuang jauh2 kerana kita dicipta untuk menjadi seorang yang hebat dan berkewajipan utk saling menasihati.

2- kurang modal untuk menasihati. Oleh itu, tambahkan pengetahuan dalam diri berkenaan sirah nabi dan sahabat sebagai sumber rujukan terbaik kita dalam menasihati. Pelbagai kisah sahabat datang kepada Rasulullah dan meminta nasihat daripada baginda yang boleh kita ambil pengajaran.

3- terlampau gopoh memberi nasihat. Oleh itu, ambil masa sebentar dalam beberapa saat untuk berfikir dan menyusun kata2 agar nasihat yang diberi lebih berkesan dan dia dapat merasakan kita serius untuk membantunya.

4- menasihati dan terus tinggalkan dia terkapai2 dalam nasihat kita. Sebenarnya kita perlu 'follow up' dirinya dari semasa ke semasa. Tanya khabar sentiasa dan bantu dia dalam proses 'overcome' masalah yang dihadapinya.

5- orang yang tidak mempunyai sesuatu, tidak akan mampu memberi kepada orang lain sesuatu (kata2 arab). Maksudnya seperti orang yang tidak mempunyai duit, masakan dia boleh memberi duit kepada orang lain. Orang yang tidak merasa nikmat iman tidak akan berjaya memupuk nikmat iman itu di dalam diri orang lain.

++++++++++++++++++

Apabila kita berjaya membantu sahabat kita, pastinya kita akan berasa gembira dengan kegembiraan sahabat kita. Sekiranya ukhuwwah Islamiyah yang kita jalinkan, maka perihal nasihat ini adalah suatu yang penting. Hakikatnya pada zaman sekarang pengaplikasian budaya ini sangatla kurang dan sangat rugi sekiranya kita melepaskan peluang menasihati sahabat yang meminta nasihat kita tatkala hatinya sedang terbuka untuk menerima nasihat.

Moga Allah pasakkan dalam hati kita rasa kasih sayang kepada saudara seIslam kita lebih daripada rasa sayang pada diri sendiri. Amin.


Wallahu'alam.

Tuesday, December 15, 2009

Edisi Eksklusif:"Aku bernikah di jalan dakwah"

[Perhatian!!Tajuk diatas jangan disalah erti ye..]

Post ini khas buat semua ikhwah dan pengunjung blog ni

Alhamdulillah 3x..Terciptalah suatu lembaran sejarah pd 12 Disember yg lepas..Ustaz Firdaus atau lebih mesra di kalangan kita dengan panggilan Ustaz Os telah menamatkan zaman 'single'nya dan melangsungkan pernikahan beliau dengan saudari Syarifah Aisyah di Hulu Langat Selangor..

Dengan pernikahan ini, bermakna Ustaz Os telah berjaya sudah naik ke marhalah 'baitul muslim'..(bukan mudah!hehe)=)

Ustaz Os baru saja tamat pengajian di Universiti al-Azhar dlm bidang usuluddin manakala zaujah beliau,saudari Syarifah Aisyah merupakan pelajar tahun 6 perubatan di Universiti AinShams..Bermakna lahirnya lagi 'mutazawwij' di antara graduan usuluddin dan perubatan..alhamdulillah..

Bagi mereka yg tertanya2, kenapa posting kali ni bertajuk "aku bernikah di jalan dakwah"..sebenarnya ini adalah salah satu tajuk posting atau kata2 dari blog Ustaz Os..siap ada video khas dr Ustaz Os lagi..Menarik untuk dilihat bagi semua lapisan masyarakat..lebih diutamakan bagi mereka yg akan dan merancang utk berkahwin dlm masa terdekat ni..InsyaAllah dapat lebih memahami tujuan suatu pernikahan itu..

link ke tajuk tersebut..klik jgn tak klik!

ok,tak perlu panjangkan kalam lagi..mesti semua dah tak sabar2 dah nak menatap gambar majlis perkahwinan Ustaz Os..hehe..biarlah gambar saja yang berbicara dengan 'caption2'nya~

**********************

ustaz os sedang duduk dengan sopan selaku 'man of the day'

tangan bakal 'raja sehari' berjabat kemas dengan tangan bakal bapa mertua utk akad
(debaran memuncak..dlm keadaan 'symphatetic' hasil rembesan 'catecholamines' yg tinggi.. )

alhamdulillah..selesai akad..pengantin baru tertunduk malu

tersipu2 lagi..muka pengantin terlindung la pulak..


kucupan pertama dari suami buat isteri tercinta
(gambar latar:kamera berebut2 merakam hari bersejarah ni)

ketaatan seorang isteri pd suaminya

bermula lembaran hidup yg baru buat 'raja sehari' kita..tersenyum lebar..

jom potong kek!sedondon mondon belaka..senyuman bertambah2 lebar..hehe


Tatkala Usuluddin bertemu Perubatan,
terpaterilah jalinan dua insan.
Walau kami jauh di perantauan,
Doa tetap kami panjatkan.

*********************
cukup tak gambar?
mesti tak puas tengok ustaz os..hehe
mungkin nanti boleh sama2 kita 'request' lebih gambar drpd ustaz os..
boleh tak ustaz os?

Ana sangat berbesar hati kerana dapat dan diberi peluang untuk meletakkan gambar2 bersejarah Ustaz Os dlm blog ana..syukran Ustaz Os..:)

Jutaan congratulations,tahniah,mabruk diucapkan buat pasangan pengantin baru kita ni..Semoga Allah terus melimpahkan rahmat dan keberkatan kepada antuma..

Ustaz Mohd. Firdaus & Dr. Syarifah Aisyah | 12 Disember 2009

Menjadi kebiasaan lepas ada majlis2 perkahwinan je, mesti kita akan bertanya, "agak2, giliran siapa pula lepas ni ye?"=)

Tepuk dada,tanya iman..dah bersedia belum?:)

Wallahu'alam.