Thursday, March 19, 2009

Coretan panjang cuti syita' lepas..

lama dah x update blog..
berpuasa 2 bulan dr menulis..he3..
walaupn sbnrnya disebabkn wireless2 free sekitar imarah dah mula di'security'kn..
agaknya setelah menyedari kami dok guna smpai melambung tinggi bil penggunaan,he3..
moga dihalalkn..

so,byk xtvt yg sy nk coretkan sbnrnya..
xtvt yg menarik..
dan sume xtvt tu dah tinggal kenangan..
kenangan yg menggamit getaran jiwa..

cuti syita' yg lepas,satu batch uniCairo MEP08 dah bersama2 mendaki gunung sinai,dahab,kubu salahuddin dan sebagainya..
menarik jugakla..lebih2 lg bila hanya kami yg sertai bnda tu..
walaupn ikutkn perancangan asal PERUBATAN (penganjur),setiap muhafazah akan dibenarkn serami 20 org je..
takdir Allah,jd kami je yg pegi..
menarik sbb program ni secara x langsung seperti xtvt batch,he3..
dpt eratkan ikatan persaudaraan antara kami..
itulah kekuatan yg sedang cuba disemaikan dlm MEP08 ni..

so..perjalanan kami panjang jugak..blh tido lena la dlm bas tu..
ada jugak yg isi masa lapang tu dgn berzikir dan sebagainya..
wkt tu kira release jap la..setelah melalui mid-term exam..
so..xde la yg study sepanjang program ni..
di sni sy selitkn gmbr2 sepanjg perjalanan kami..

bas yg cantik!


berhenti berehat sat kt R&R

perjalanan kami panjang..sepanjang perjalanan kami melalui terowong terusan suez dan sebagainya..
kemudian kami akan singgah ke kwsn kubu tentera israel sewaktu perang israel-mesir..


tugas kita utk blaja bersungguh2..berjuang dgn mata pena..


kubu dan trek tentera israel sewkt perang israel-mesir


ziarah maqam nabi saleh

lewat malam,kami mulakan pendakian gunung sinai..
so,kami bolehla lihat panorama matahari terbit..
melihat kebesaran Allah..
so,sepanjang pendakian ada yg dah x larat naik unta..
alhamdulillah,sy sempat smpai sebelum subuh dan antara yg terawal smpai..
sempatla masuk surau yg kecik kt puncak tu..
berlindung sat dr kesejukan..
tunggu utk menunaikn solat subuh..


puncak gunung sinai


bergambar di puncak

perjalanan turun dr gunung sinai


di kawasan lembu emas samiri

setelah turun dr gunung sinai,pengembaraan diteruskn dgn melawat kwsn lembu emas samiri dan beberapa maqam nabi Allah..

salah satu maqam yg dikunjungi

next 'pit stop' kami,dahab..kawasan pantai berbatu yg cantik..di mesir..


di dahab bersama kuda yg ditunggang

sebelum balik,kami ke kwsn salah satu kubu salahuddin yg ada di mesir ni..
byk rupanya kubu salahuddin..strategik..
mcm mana kita nk mncontohi beliau??

pulau (kubu salahuddin)


bot yg akan dinaiki ke kubu salahuddin

kubu salahuddin


kwsn kubu salahuddin


jalan berliku (kubu salahuddin)


sblm balik dr kubu salahuddin


patriotik!

so,dah penat2..masa kami utk balik..
semua ni akan jd suatu lipatan sejarah dan kenangan..
yg pasti,pengembaraan ni bukan suatu pengembaraan yg biasa..
pengemabaraan yg diniatkn kerana Allah utk melihat kebesaran Allah dan kesan tamadun Islam yg lepas..
moga dgn itu,bertambahla keimanan dan semangat kita utk kembalikan kegemilangan Islam seperti mana suatu masa dahulu..
Islam akan terus mekar di hati..pd diri..insyaAllah..
Allah yusahhil lana..sesungguhnya agama di sisi Allah hanya agama Islam..

faqir ilallah...

8 comments:

+akufobia+ said...

best la kan.ngee.tak dapat nak join.kiki.

ahmad suhaib said...

boleh je klu nk join..
dtgla cni..saip n ramai lg blh bwk,he3..

+akufobia+ said...

ngee.takpe la.lain kali je.kiki.nanti honeymoon kat sana ke.kehkehkeh.

ahmad suhaib said...

ha3..qamarul je..
ana x kot,ho3..

dr muthiah said...

subhanallah..
spasibo balshoe for the pics uploaded.

-peminat setia salahuddin :) :)

ahmad suhaib said...

owh,bahasa apa tu?
huhu3..

dtgla mesir..bole tgk sndiri..^-^

Shadow said...

Nice Scenery dude ! Never thought Cuaib has grown up . No la just kidding . . .

ahmad suhaib said...

haish..
syahmul2..sama cm dulu lg..
bila nk berubah ni?he3