Thursday, April 2, 2009

Cinta mendorong kepatuhan..


"alaa.nnt aiman buatla.jap je lg."jwb aiman tatkala ayahnya meminta tolong.

leka.

bermain 'games' xbox yg baru dibelinya.hingga terlupa,siapa yg mmbelikan xbox itu untuknya.

sebelum ni,bukan main memujuk ayahnya utk mmbelikn xbox trbaru tu.

selang 2,3 jam.tetap x berganjak.xbox juga mnjadi pilihan brbanding mmbantu ayahnya yg meminta pertolongan.

trend masa kini.salahkah kita dlm mmbuat perhitungan?dlm mnyusun dan menyenaraikn perkra yg perlu didahulukn.

bingung.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"ok,nnt aiman 'fetch' mira dlm pukul9 malam ni okeh.pakai molek2."

berseri2 aiman ptg tu.mcm kera dpt bunga.mana x nyer,dia akan keluar lg bersama2 wanita yg dipujanya selama ni.

dating mereka yg entah ke berapa kali.di tepi tasik,kwsn muda-mudi bertandang tatkala dinihari.

habis.terleka seorg anak adam dgn dunia.bergelumang dgn maksiat.

maksiat yg sudah jd kebiasaan di serata pelosok dunia.

"alaa,keluar berdua je.bukan buat apa pn."

suara2 yg kedengaran utk mnyokong tindakan mereka yg salah.

syaitan tersenyum gembira.kenyang dgn manusia yg terpedaya.dan terus terleka.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"argh,bosannya lecterur ni ajar."keluh aiman.

"la ko ni.merungut2.tiap2 hari mcm x cukup tido je.apa nk jd ni?"sanggah majid,komen sikap aiman yg kelihatan semakin malas.

"haha.ak bukan pe.jemu tgk lecterur ni ajar tiap2 hari.asyik muka dia je.dah la ajar slow ngan mengarut.ddk rumah main xbox lg bestla kwn.ko apa tahu.ulat buku."jwb aiman acuh x acuh.

majid beristighfar.aiman mmg suka mengkritik dan mengutuk lecterur2 mereka.x sanggup dia hilang keberkatan menuntut ilmu mndengar umpatan aiman terhadap lecterur mereka.

abes kuliah.aiman balik rumah.mula bersemangat.

mcm biasa.sambung perjuangannya.menghabiskn mission yg tergendala smlm.football manager.

perjuangan mesti diteruskn!

mula la.bermimpi jd sprt alex ferguson dan sebagainya.

solat pn sprt patuk ayam.x nk terlambat.bimbang keluar 'games' baru.nnt x smpat 'up to date' ngan 'games' baru tu kalau 'game' ni masih x habis.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salah Letak

inilah remaja dan anak muda masa kini.kecintaannya pd sesuatu telah ditempatkn pd yg x sepatutnya.
bila silap justifikasi,jd akan salah letak sesuatu perkara.yg x utama,akan diutamakan.

  • dia lebih cintakan 'games' dia berbanding ibu bapanya.

  • dia lebih cintakan 'games' dia berbanding ilmu.

  • dia cintakan kekasih yg x syarie'nya itu.

apa yg dikehendaki oleh kekasihnya pasti dituruti.biar walaupn lautan terpaksa diredahi,akan diredahinya.

percaya atau x,kecintaan kita pd sesuatu akan mendorong kita utk mematuhi dan mentaati arahannya.
secara x langsung,perbuatan kita mencerminkn dan menzahirkn tahap kecintaan kita pd sesuatu.

  • cinta pd Allah,patuhi suruhan dan jauhi larangannya.

  • cinta pd rasulullah,lakukan sunnah baginda.hidupkn sunnah tersebut.menyemai akhlak terpuji dlm diri.

  • cinta pd ibu bapa,mmbantu mereka apabila bantuan perlu dihulurkn.mgambil 'ihtimam' nasihat mereka.

  • cinta pd ilmu,memanfaatkn setiap masa yg ada utk mendapatknnya.berusaha bersungguh2 dlm belajar.fokus!

sekiranya kita menetapkn kecintaan kita selaras dgn hierarki yg sepatutnya pasti hidup akan lebih tersusun.x tersilap langkah dlm membuat keputusan.sbb kita dpt menimbang dgn tepat yg mana satu perkara perlu didahulukn.

sekiranya kita x letakkn kecintaan kita selaras dgn hierarki yg sepatutnya:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"alamak,result ak terukla.second last dlm ranking batch kita."sedih aiman.

"xpe aiman,masih belum trlmbat lg.ni baru ujian pertengahan semester.bukan final exam lg." majid berkata dgn nada memujuk.

"ni mesti sbb ak malas nk belajar ni." sungut aiman.

"skrg,yg akan menentukn mcm mana result final adalah diri ko sndiri.so,perubahan kena start dr skrg la.anggap ni langkah brmula utk ko maju trus ke hadapan.jgn disesalkn perkara yg dah lepas.jgn putus asa utk trus berusaha.usaha mesti dtg dulu sblm kecemerlangan." majid tenang menasihati sahabat baiknya itu.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kesannya,kita akan menyesal dgn perkara yg kita lakukan dulu.sedangkn,org yg betul dlm meletakkan peringkat kecintaannya walaupn gagal,dia sedar bahawa usaha sudah dilakukn ke arah itu.tp belum mncukupi dan Allah mahu mgujinya.jd dia akan sabar dan bersyukur.

berbeza dgn org yg salah perhitungan dalam meletakkan kecintaannya.

pasti menyesal.

percayalah.ini bukan dongengan mahupn omong2an kosong sy.

tp suatu peringatan utk mereka yg terleka.termasuk diri sy.

8 comments:

dr.DidiE said...

oh terkena-terkena..huhuh..jzzk 4sharing...

siti nurani abdullah said...

jazakallah for the reminder..

Ibnu Syams said...

Salam alaik...
syukran ya akh!!!
mmg b2l 2...cinta perlu diletakkn pada temptnyer...

ahmad suhaib said...

el-afw pd sume~!

dr muthiah said...

:)

chetka, legko panimaut!

nado pisat cistochnee

-bahasa rusia

tumpang lalu, tuan umah

dR. MuS said...

tq 4 da advice abg. su

ahmad suhaib said...

to dr muthiah:
syukran kerana berkunjung~!

to dr mus:
its my pleasure dr musang..eh,silap, dr mus..hehe

-syaima~ said...

perkara ini terjadi mungkin kerana aiman tak kesah~

hu3

maaf2..
good advice.. pengajaran utk semua..
~_~!